miércoles, 10 de junio de 2020

Decir una cosa y hacer otra.

http://www.mareablanca.cat/estem-acostumats-a-que-per-un-costat-es-diguin-unes-coses-i-per-altre-es-faci-tot-el-contrari/

“Estem acostumats a que per un costat es diguin unes coses i per altre, es faci tot el contrari”


Davant   la carta Atenció sanitària en centres residencials. Una proposta de futur  signada per 27 entitats http://www.mareablanca.cat/atencio-sanitaria-en-centres-residencials-una-proposta-de-futur/ el passat  dia 4 de juny va tenir lloc una reunió entre una representació de les entitats  i representants del Departament de Salut .Per part del Departament van
assistir Yolanda Lejardi, Directora Assistencial d’Atenció Primària de l’ICS i Coordinadora de l’atenció sanitària a les residències, i Carme Bertral, Secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut ambdues delegades per la Consellera de Salut.
Per part de les diferents entitats varen assistir Marcel.la Güell, Comissió sanitat FAVB ,Cesca Zapater, FoCAP, Antonio Ibáñez, Marea Blanca , María Jesús Montes de Oca, SantakodiuProu , Ma José Carcelén, Coordinadora Residències 5+1 , Trini Cuesta, Coordinadora SAP Muntanya i                    Antonio López, Plataforma de defensa de la sanitat pública del Baix Vallès
Les senyores Bertral i Lejardi van exposar que s’estava elaborant el model de futur d’atenció sanitària als centres residencials que permetrà sortir de la situació provisional en la que ens trobem. És un model d’integració sanitària i social imbricat en el sistema públic de salut i amb accés a la mateixa cartera de serveis que la resta de població. Es basa en el document del Consell Assessor del Departament, i es preveu tenir acabat el document durant el mes de juny.
 En aquests moments hi ha 13 residències intervingudes (canvi de gestió i direcció), alguna d’elles pública (Mataró). Hi ha investigacions en marxa a nivell de fiscalia i del Departament de Salut sobre 40 centres. Segons van dir, no hi ha cap intenció de retirar les actuals atribucions del Departament de Salut, tot entenent les residències com entorns socials, no sanitaris, ni sociosanitaris de baix nivell. La distribució de centres residencials per tot el territori és heterogènia i estan treballant per veure com donen resposta a les necessitats d’atenció. Hi ha Àrees Bàsiques de Salut que tenen 20 residències, algunes molt grans.
 Pel que fa al contracte amb MUTUAM van manifestar que no desapareixerà d’un dia per un altre, i que és probable que de moment tornin a assumir l’atenció en alguns centres. El CatSalut definirà com es fa l’atenció en cada centre. La resolució de contractes amb proveïdors privats d’atenció sanitària a les residències anirà més lenta i en concret, no poden respondre què passarà amb MUTUAM.
 Pel que fa a l’atenció primària (AP) van afirmar que no hi ha marxa enrere en què es faci càrrec de les residències, «hi creuen de veritat», «cal abocar recursos i credibilitat». L’atenció domiciliària (en aquest cas en residències) és competència de l’atenció primària (AP) i no es muntaran dispositius diferents. Van precisar que quan es parla d’AP, es parla d’Equips d’atenció primària (EAP). Quan a la dotació d’aquests equips, hi haurà un pla de reforç de cara a l’estiu
 Per part de les entitats ens vàrem reafirmar en el contingut de la carta i en la recuperació de drets de les persones residents a qui s’ha negat una part de la cartera de serveis (rehabilitació, PADES..).
 Es va recordar que MUTUAM no ha garantit l’atenció durant la pandèmia i que no entendríem ni acceptarem que es faci algun tipus de contracte per seguir en el servei.
Es van demanar els contractes del CatSalut amb MUTUAM. Són contractes difícils d’aconseguir, perquè estan fets sota una altra denominació. En el cas dels EAR es van signar al 2009 i al 2012, teòricament x 10 anys encara que es renoven cada any. Es demana que no es renovi el conveni amb els EAR (Equips d’atenció a les residències). Al Vallès Oriental s’ha informat a alguns EAP que en breu termini no intervindran en les residències i que tornaran els EAR. (La resposta és que no hi ha cap notificació de l’ICS en aquest sentit i que això ho decideix el CatSalut).
 Es va fer referència repetidament en què cal dotar els EAPs de personal suficient, que no valen reforços temporals, que hi ha d’haver un augment de recursos estructurals de professionals i econòmics.
 Es pregunta com s’han dotat els equips pertanyents a EBAs que s’han fet càrrec de les residències i quin és el cost per a les administracions públiques d’una plaça de residència concertada. A les dues qüestions no poden donar resposta per desconeixement.
 En un altre ordre de temes es va parlar del tancament anunciat d’alguns CAP a les 17 hores i la no acceptació per part dels veïns i veïnes d’aquesta mesura. (Carme Bertral assegura que no s’han plantejat reducció d’horaris dels CAP i que li fem saber si passa en algun lloc. Sí reconeix que hi poden haver reestructuracions temporals). També es va fer referència a la preocupació per la reducció de les visites presencials.
 Per finalitzar, Carme Bertral es compromet a enviar el document de planificació de serveis, es compromet també a respondre per escrit la nostra carta. Es reportarà la reunió d’avui a la consellera i afirma que el Departament de Salut «estem tots per entomar el que calgui», que estan al servei de tots nosaltres i demana que li fem arribar informació de totes les actuacions que ens semblin inadequades.
 La nostra valoració és que les responsables del Departament comparteixen alguns plantejaments de la carta, però encara no hi ha cap concreció en ferm. Quan es disposi del document del model de futur caldrà veure en quina mesura recull les afirmacions que han fet.
 Considerem molt preocupant que el Departament de Salut no hagi estat capaç fins ara de demanar responsabilitats a MUTUAM per la negligència i abandonament de les persones residents a qui havia de donar assistència sanitària. I encara més preocupant que torni a posar els EAR en els centres, retirant els professionals dels EAP, que se segueixin donant per vàlids els contractes i que no es parli de rescissió ni de no renovació.
 És irrisori l’augment de personal dels EAP en qualitat de reforç d’estiu, quan s’estan dedicant molts milions a ampliació de serveis hospitalaris i a pagaments a empreses concertades i privades.
 Des de cada entitat i territori caldrà seguir amatents els esdeveniments i als nous documents, perquè de moment tenim algunes promeses moltes amenaces. Estem acostumats a que per un costat es diguin unes coses i per altre, es faci tot el contrari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario