“No aprovaran la Llei Aragonès, i si ho fan, la farem caure”
La Plataforma del Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) exigeix un sistema de cures "públic, digne i de qualitat”
Diverses plataformes socials s’han reunit aquesta tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar una gestió 100% pública del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), que és el servei per a la cura de les persones en situació de dependència.
La plataforma SAD Catalunya considera que és responsabilitat “social, política i institucional” que l’atenció domiciliària es presti amb la qualitat necessària, que no estigui sotmesa a criteris mercantils i que les seves treballadores tinguin la qualificació professional adient i unes condicions de treball “dignes”. Per aquest motiu, i a més de la gestió pública d’aquest servei, demanen millores laborals, com contractacions indefinides, jornades de 37 hores, formació i reducció de riscos laborals.
En aquesta línia, els col·lectius exigeixen un conveni de ciutat que contempli millores salarials i laborals de les treballadores i la seva professionalització. Paral·lelament demanen vies estables de diàleg entre la regidoria de salut, envelliment i cures i la plataforma SAD Catalunya.
En un comunicat conjunt amb la plataforma Aturem la Llei Aragonès, expressen el rebuig de l’actual sistema de contractació del servei amb el sector privat que ha demostrat “greus deficiències” tant en l’atenció a les persones dependents com en les condicions laborals i el tracte amb les treballadores. “Reclamem, per tant, que el SAD sigui de gestió directa pública i que es posin en marxa els mecanismes per a fer-ho possible durant l’actual legislatura municipal”, adverteixen.
A més, recorden que la licitació del SAD representa el segon contracte públic més important del consistori, arribant als 99,7 milions d’euros any i amb 4000 treballadores. “Els beneficis industrials previstos en el contracte poden revertir-se en millores en el servei i en els salaris de les treballadores”, apunten en el comunciat.
En l’acte de protesta d’aquest dimecres a la tarda, davant del consistori, han alçat la veu diversos representants de les diferents plataformes com Toni Barbarà, de la plataforma en defensa de la sanitat pública Marea Blanca, qui ha assegurat que “la defensa d'aquesta reivindicació és essencial”. “Una societat és caracteritza per com tracta les persones grans i aquesta societat és indigna, precisament, per la manera com tracta la seva gent gran que viu en la insuficiència econòmica“.
En un discurs molt aplaudit pels assistents, Barbarà ha advertit que “no aprovaran la llei Aragonès i si ho fan, la farem caure. No deixarem de lluitar perquè tenim raó i perquè som molts més”. L’activista ha lamentat que “els diners públics acabin generant beneficis privats”.
Per la seva banda, la Rosa, una usuària del sector de la salut mental, ha assegurat que aquest és un “col·lectiu que sempre hem callat però ara ja no”. “A nosaltres la diferència entre el servei públic i el privat és que ens hi va la vida”. I ha demanat teràpies públiques i tractaments per “parlar del que ens passa” i revisar la medicació sistemàtica de les persones amb malalties cròniques.
No hay comentarios:
Publicar un comentario